Lechal slimme schoenen

Afgelopen editie van de Dam tot Dam loop verliep voor mij niet zo goed. Enorme blaren rondom mijn hielen gaven een ongemakkelijk gevoel. Helemaal mijn eigen schuld, want ik moest zo nodig op nieuwe hardloopschoenen van start gaan.

Bluetooth zolen van Ducere Technologies

Mijmerend over mijn blaren kwam ik zo op een beeld van zelfhelende schoenen. Schoenen die verwondingen aan voeten vanzelf geneest. Dat zou nog eens een uitvinding zijn. Even Googlen naar de stand van zaken. Op zeer korte termijn komen er Lechal schoenen op de markt. Schoenzolen met intelligentie die je in schoenen kan stoppen.

Het Indiaase bedrijf Ducere Technologies heeft de eerste Slimme schoen genaamd Lechal op de markt gebracht. Lechal betekend in het Hindi “Neem me op weg”. Deze schoen synchroniseert met de Google Maps smartphone app en geeft trillingen om de gebruiker de weg te wijzen. Rechtsaf slaan? De rechterschoen gaat trillen.

Ducere had in eerste instantie de schoenen ontwikkeld om blinden en slecht zienden te helpen. Als aanvulling op een geleidestok geeft de slimme schoen aan welke richting er op gelopen dient te worden. Volgens Ducere zorgt de commerciele verkoop van de Lechal voor een subsidie voor de visueel gehandicapten. De verkoop start in september.

De mogelijkheden van de Lechal is eindeloos. Signalen uitsturen voor de nabijheid van het ziekenhuis of bezienswaardigheden voor toeristen. Ook kan het schoeisel waarschuwen als per ongeluk de smartphone wordt vergeten. Of als fitness monitor met stappenteller en het calorieverbruik.

Dit gaat de goede kant op, maar toch niet helemaal wat ik bedoel.

DARPA projecten

Wat ik bedoel, daar is DARPA mee bezig. DARPA is de research & developement tak van de Amerikaanse defensie (Defense Advanced Research Projects Agency). Met de kruising van twee initiatieven krijgen we die zelfhelende schoenen. DARPA is bezig met de ontwikkeling van een speciaal pak dat de drager extra kracht geeft: Tactical Assault Light Operator Suit (TALOS).

Let’s be clear. The suit will not allow its wearer to fly. At least not yet. — Adm. Michael McRaven, the leader of Special Operations Command (SOCOM)

Het andere initiatief heeft ElectRX. Dit project heeft als doel om gericht de zenuwen in het menselijk lichaam te prikkelen om het genezingsproces te versnellen.

It aims to develop new, high-precision, minimally invasive technologies for modulating nerve circuits to restore and maintain human health.
— ElectRX DARPA report —

Droomschoenen voor weinig

Wie weet komen mijn zelf helende droomschoenen voor een betaalbare prijs binnen afzienbare tijd op de markt. Dan ren ik mogelijk mijn rondes nog, maar met een minder scherpe tijd… en zonder die verdomde blaren!

Auteur: Claudia

Claudia is als ware sportfanaat alleen geïnteresseerd in gadgets als die haar (sport)presentaties verbeteren. Uitgerust met een bepakking waar ze bij defensie trots op zouden zijn, loopt ze vele tochten. Of dat nu marathons, heuvellopen of wandeltochten zijn, niets is haar te gek. Ook loopt ze daar waar er helemaal geen paden zijn. En dan blijken de meegenomen hulpmiddelen altijd van pas te komen. Na al die inspanning vindt ze menig inspiratie om weer een artikel te schrijven.

Geef een reactie